Autentyczna włoska kuchnia, czyli co lubią jeść Włosi

Kuchnia włoska jest jedną z w największym stopniu słynnych na całym świecie. Dziś posmakować można jej nie jedynie w słonecznej Italii – jak prawdziwe grzyby po deszczu wyrastają restauracje, jakie w menu posiadają włoskie specjały. Co kochają jeść pierwotni Włosi?

Co jest najbardziej znaczącym włoskim daniem?
Z trudem wyimaginować sobie kuchnię włoską bez pizzy. Większości z nas to właśnie pizza kojarzy się z Włochami. Kochają ją także sami Włosi.

Najlepsza serwowana jest w restauracjach funkcjonujących w Neapolu, który nie bez powodu charakteryzowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże apetycznego dania. W najwyższym stopniu znana pizza to naturalnie Margherita. Składa się ona z:
•    pomidorów San Marzano;
•    sera mozzarella;
•    świeżej bazylii.
Idealna pizza powstaje ze specjalnej mąki i wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.

Czy możliwa jest kuchnia włoska bez makaronów?
Mówiąc o tym, co naprawdę uwielbiają jeść Włosi, nie wolno zapomnieć o makaronach. Niektórzy pokuszą się nawet o stwierdzenie, że to na makaronach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. W najwyższym stopniu włoskie jest bezsprzecznie spaghetti. Długi, dosyć cienki makaron łączy się z różnorodnego rodzaju sosami. Istotne jest, by nie był on rozgotowany. Al dente, inaczej odrobię twardy – taki powinien być poprawnie ugotowany makaron wedle Włocha. Inne popularne włoskie makarony to:
•    canelloni;
•    lasagne;
•    
Różnią się one odmianą oraz sposobem serwowania.
Włoska kuchnia jest bardzo ubogacona. Poświęcić wolno jej de facto długie opowieści. Na szczególną uwagę zasługują także słynne gnocchi czy ravioli. Bez względu jednak na to, po które danie sięgamy, jesteśmy w stanie być przekonani, że oczaruje ono głębią smaku oraz aromatu.