Każda kuchnia charakteryzuje się osobistymi obyczajami, zwyczajami i czynnościami, które wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To kłopotliwe, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dosyć skąpa oraz łatwa. Znacznej większości z nas kojarzy się wyłącznie z pierogami (jakie są wybitnie cenione na całym globie), schaboszczakom, mizerią i kartoflami. Nic bardziej błędnego. Pierogi honoruje się za krajowe, zwłaszcza z powodu podawania ich na obszarach kraju. Jednakowoż nie bez przyczyny jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków i znawców kuchni polskiej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one łączone w większości wypadków z Polską. Wolno dostać je w wyjątkowych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają bardzo dobrze smak szablonowych pierogów ruskich czy również jakichkolwiek innych, lecz gdy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam uznać ich wartość. W końcu to jedynie jedzenie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla hobbystów i degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki najróżniejszych dań, specyficznych dla różnych części Europy czy świata. Skupmy się niemniej jednak jeszcze raz na sylwetce kuchni polskiej. Wszelkie produkty i składniki używane przez wieki poprzez lokalne kury domowe tak ściśle mówiąc niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film